Inför fackeltåget imorgon

Hej trädvänner,
Imorgon är det dags för vårt fackeltåg. Vi hoppas att ni kan komma och att ni tar med så många som möjligt. Vi måste vara många för att skapa opinion.

Tyvärr står inte träden säkra för kommunens föryngringsiver och önskan om att skapa egna monument. Efter att i torsdags ha träffat Marina Johansson (s) ordförande i Par- och Naturnämnden, står det klart att ingenting förändrats. Våra förtroendevalda i Ponf har inte lärt sig något mer, inte tagit till sig våra argument eller tänkt om. Tvärtom, fick vi återigen frågan, ”men tycker ni inte det fult med de stora ojämna knotiga träden?” Och ”Vi måste ju ta hänsyn till cykelbanor och spårvagnar och en massa annat.” Samt ”Tycker ni inte det är fint med de nya jämna röda träden på Vasagatan?” Undrar om ordföranden ens visste namnet på lönnen? Inte fanns det någon kunskap om att man kan gräva ner kabel – utan att skada rötter, det finns enkel teknik för att suga eller blåsa bort jord – det står till och med i kommunens trädpolicy! Har någon av våra förtroendevalda ens läst den?
Inte heller har någon från Ponf gått ut med en dementi på den skrämselpropaganda om sjuka, livsfarliga träd, med grenar som kan döda folk – som de spridit i bl.a. media med stor succé. Efter att vi ifrågasatt dessa påståenden använder tjänstemännen inte längre detta argument – men politikerna tror fortfarande på det!

Om vi ska lyckas förändra något och rädda våra friska livskraftiga gamla stadsträd – så måste vi bli många, många som gör våra röster hörda.
Vi börjar med höras och synas i fackeltåget imorgon!

Kom ihåg att ta på er varma kläder – vi kommer att vara ute i några timmar. Facklor finns att köpa för självkostnadspris 20 kronor.
Vi ses!

fackeltag

Här är några länkar från veckans mediabevakning:

Vår debattartikel i GP

Artikel i Göteborgs Fria

Sveriges Radio P4

 

Affisch som pdf