Nya trädingrepp på gång i Haga? Och varför gör man inte i ordning efter sig?

Fortsatta trädingrepp i Allén? Foto: Chris Ceder CC BY 4.0

Fortsatta trädingrepp i Allén? Foto: Chris Ceder CC: CC BY 4.0

Häromdagen genomfördes nya undersökningar av träd i Nya Allén intill Hagakyrkan. Arborister undersökte kronorna på en kastanj och en stor lind alldeles intill spårvagnshållplatsen.

Förra veckan kapades den 200-åriga ”Kärleksalmen” på mitten. Trädet, som var ett av de största i Göteborg, påstås ha varit farligt efter en stormskada, vilket ifrågasätts på sociala medier. Trädplan menar att park- och naturförvaltningen, som ansvarar för trädingreppen, inte använder ”vedertagna vetenskapliga metoder varken för att mäta träds stabilitet eller för riskbedömning och riskkvantifiering”.

Tråkigt nog återställer Göteborgs Stad inte parken efter sig. Trädingreppen tycks vara brådskande, men skräpet låter man ligga och den sönderkörda gräsmattan blottar nu den stympade Kärleksalmens rötter.

Nedskräpat Göteborg. Städning efter trädingreppen i Haga är inte prioriterat. Foto: Chris CederCC BY 4.0 Nedskräpat Göteborg. Städning efter trädingreppen i Haga är inte prioriterat.

Nedskräpat Göteborg. Städning efter trädingreppen i Haga är inte prioriterat. Foto: Chris Ceder CC: CC BY 4.0 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hagaparken sönderkörd med blottade trädrötter efter kapning av den 200-åriga Kärleksalmen. Foto: Chris CederCC: Creative Commons CC BY 4.0

Hagaparken sönderkörd med blottade trädrötter efter kapning av den 200-åriga Kärleksalmen. Foto: Chris Ceder CC: CC BY 4.0

 

 

 

 

 

 

 

 

Arborister klättrade i en kastanj och i denna stora lind. Foto: Chris CederCC: Creative Commons CC BY 4.0

Arborister klättrade i en kastanj och i denna stora lind. Foto: Chris Ceder CC: CC BY 4.0